19 de desembre 2006

"Per a Canal 9, paradigma de la manipulació informativa, ni tan sols hem existit"

Llibertat.cat entrevista a membres del FUCAT

Com va néixer Fòrum Unitari Contra l'Alta Tensió [FUCAT]? Qui en forma part?
El FUCAT va néixer a partir de la manifestació contra les línies d’alta tensió de l’1 d’abril passat a València i aglutina diverses plataformes que ens mobilitzem contra aquestes instal•lacions elèctriques i el model energètic que impliquen. En formem part les plataformes de la Valldigna, la Ribera i la Costera contra la LAT Castelló de la Ribera-Gandia i també altres col•lectius com la Subestació de Patraix Fora de València o les plataformes No a la MAT de Catalunya i Non à la THT de la Catalunya Nord.

Quan es va gestar el projecte de les línies d'Alta Tensió? A quins interessos respon?
En concret, la línia d’alta tensió Castelló de la Ribera-Gandia es gestà fa ja uns quinze anys i bàsicament respon als interessos de les grans multinacionals del sector que amb aquests models energètics centralitzats controlen i monopolitzen tot el negoci de l’energia elèctrica, la seua generació i la seua distribució. Aquesta línia, a més a més, forma part d’un gran corredor energètic que connectarà Europa amb Àfrica, que té com a objectiu exportar els excedents elèctrics de les centrals nuclears franceses cap a Marroc i que en un moment determinat podria invertir-se, si a Europa es limita la producció d'energia nuclear.

Quin model d'organització del territori hi ha al darrere d'aquest projecte?
Concretament aquesta línia Castelló-Gandia que ens afecta a nosaltres, respon també al model urbanístic que ens ha imposat al País Valencià el lobby immobiliari i la Generalitat Valenciana, en mans del PP des de ja fa deu anys (i amb majoria absoluta a més) i que destrueix el nostre territori i el nostre patrimoni natural i cultural. De fet, aquesta línia és una conseqüència més d’aquesta destrucció, ja que és l’aixeta energètica que necessiten per a construir la gran quantitat de macrourbanitzacions projectades en les zones costaneres i no tan costaneres.

Quines són les vostres crítiques?
Les nostres crítiques són moltes i diverses. D’una banda, la contaminació electromagnètica que genera aquest tipus de línia, està demostrat científicament que provoca determinades malalties, algunes d’elles molt greus com la leucèmia infantil entre d’altres. D’altra, la LAT devalua les terres per on passa, ja que en limita l’ús, i també degrada el paisatge i l’horta tradicional. A més transporta energia generada a les centrals nuclears (a Cofrents, en el nostre cas) o a les centrals tèrmiques, altament contaminants i perilloses les dues. I és evident que els problemes en el subministrament elèctric que pateix la població del PV responen més a les deficiències en les línies de mitja i baixa tensió que estan ja obsoletes, ja que, amb xifres en la mà, podem assegurar que es genera més energia que la que es consumeix. Per tant, pensem que només és necessària per a especular amb la vivenda.

Quines alternatives proposeu?
Demanem que s’aposte per un nou model energètic basat en l’ús d’energies netes i renovables (la solar, per exemple), en la gestió de l’estalvi, en l’eficiència energètica i en la generació descentralitzada de l’energia. Això vol dir, entre d’altres coses, que l’energia es produïsca prop dels llocs de consum, cosa que faria innecessaris aquests grans corredors que tants problemes provoquen; vol dir també que Iberdrola invertisca en renovar les xarxes de distribució ja existents; i moltes altres coses que no puc explicar més per falta d’espai.
Un punt, en el qual vull incidir especialment, és la nostra reivindicació d’una moratòria urbanística al País Valencià, que en aquest moment està demanant la societat civil a través de centenars de plataformes i col•lectius, agrupades en Compromís Pel Territori, on també estem integrats nosaltres i fins i tot el Col•legi d’Arquitectes de València.

Quina és l'actuació dels partits parlamentaris i les organitzacions polítiques al marge de l'arc parlamentari valencià?
El PP és el gran culpable de tot aquest desgavell. La postura del PSOE és la mateixa que la del PP, sobretot en el tema energètic. I, encara que amb matisos, tampoc és massa diferent en la qüestió de l’urbanisme. Esquerra Unida (dins del parlament) i el Bloc (fora) són crítics, encara que per exemple, l’ajuntament de Benifairó, governat pel Bloc, ha pactat el soterrament de la línia pel seu terme. Altres grups extraparlamentaris que s’han significat en contra de la LAT serien ERPV, Maulets i els col•lectius anarquistes de la zona. Açó pel que fa al posicionament oficial dels partits. Les nostres plataformes, però, acullen gent amb sensibilitats ideològiques ben diverses, no només gent esquerrana.

Quina és la posició del veïnat dels pobles afectats? I la posició dels Ajuntaments?
En al cas de la Valldigna, tota la societat civil des d’un principi, es va oposar i es va organitzar en plataformes, muntant mobilitzacions multitudinàries i altres actuacions. També en la Costera s’ha mobilitzat la gent des de fa un grapat d’anys. En la Ribera, encara que també s’ha estat en contra, s’ha reaccionat de manera més tardana, quan ja el procés estava mes avançat. Pel que fa als ajuntaments, la major part s’han oposat també i han promogut processos judicials contra Iberdrola, però en aquests moments han tirat ja la tovalla, a excepció del de Barxeta, que és l’únic que té guanyada una sentència. En la Valldigna, on tota la societat civil es va oposar frontalment, Iberdrola ha pactat amb els ajuntaments el pas de la línia per tal d’acabar amb eixa guerra oberta. I les tres corporacions han signat convenis amb aquesta empresa, cosa que ha provocat molt de malestar entre la població, que s’ha sentit traïda, i molt de cabreig entre la gent de les plataformes, que ens hem sentit utilitzats pels polítics.

Com valoreu les mobilitzacions realitzades? Quina és la vostra incidència als mitjans de comunicació?
Valorem molt positivament totes les mobilitzacions realitzades al llarg d’aquesta lluita interminable. El poble ha estat i estarà defenent el seu medi fins al final, això es segur. Hem estat reivindicant la nostra lluita en tots els mitjans televisius i diaris de tot el País Valencià. Podem dir que els mitjans en general ens han tractat bé, encara que en moments importants ens han fallat, pensem que pressionats per grups polítics amb poder als ajuntaments i també per la Generalitat-Iberdrola. Per a Canal 9, la televisió autonòmica valenciana i paradigma de la manipulació informativa, ni tan sols hem existit, hem sigut invisibles, com tota la resta de moviments socials i reivindicatius al País Valencià.

Com valoreu el posicionament del jutge que va declarar nul el projecte de les línies d'alta tensió al terme municipal de Barxeta? A dia d'avui, s'han aturat les obres?
Aquesta paralització declarada pel jutjat nº 5 del contenciós-administratiu de València, que anul•la tota la LAT, mostra el contingut d’unes irregularitats que nosaltres hem denunciat dia rere dia. Per tant, estem totalment d’acord amb el jutge. D’altra banda, Iberdrola no ha fet cas a ningú i s’ha limitat a seguir treballant en el seu projecte devastador. També voldríem assenyalar el fet que la guàrdia civil i la Generalitat, des de la sentència, han estat al costat de Iberdrola en compte d’estar al costat del ciutadà i acatar la sentència.

Penseu formar candidatures municipals als pobles afectats plantejant la vostra oposició a les LAT? O com intentareu incidir en la campanya municipal i autonòmica?
Com que el FUCAT és molt extens i agrupa gent de molts pobles no sabem exactament que passarà en cada lloc. Probablement en algun poble es presente alguna llista unitària que integre membres de les nostres plataformes. Siga com siga, nosaltres seguirem treballant i lluitant des de totes les vies possibles per a aturar la destrucció del nostre territori.

Quines són les properes mobilitzacions?
Tenim previst fer unes jornades informatives contra la LAT i l’especulació urbanística que la provoca. També concentracions a peu de torre a diferents localitats afectades per la línia, manifestacions, etc.
____________________________________________________
Xavi Català i Verdú
vinculat, des de fa uns tres anys, a la lluita contra la línia d’alta tensió Castelló-Gandia i membre actiu de la Plataforma Kontra l’Alta Tensió i l’Especulació (PKAT). Ha estat portantveu a diferents mobilitzacions dutes a terme a la Valldigna.

Maria Josep Cortés Torregrosa
ha participat durant molt de temps en nombrosos moviments socials i reivindicatius a la ciutat de València. Actualment resideix a la comarca de la Ribera del Xúquer, on forma part de la NAT-Manuel de la qual ha fet de portantveu en diverses ocasions

(Tant el PKAT com la NAT-Manuel formen part del Fòrum Unitari Contra l’Alta Tensió -FUCAT)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Anim, Mariajo. Estàs aconsseguint una bona i bonica resenya històrica del moviment local contra l'Alta Tensió en les nostres terres i la seva contribució a la lluita pel Territori. Ojalà que aquest camí siga també una contribució a la identificació de les altres tensions que ens oprimeixen.

Una besadeta d'una admiradora del teu esforç.