09 de setembre 2006

Manifest FUCAT - Declaració de la Serreta

NO A L’ALTA TENSIÓ
CONTRA L’ESPECULACIÓ URBANÍSTICA AL PAÍS VALENCIÀ
PER UN NOU MODEL ENERGÈTIC
Davant la implantació del projecte de la línia d'alta tensió Castelló de la Ribera-Gandia que l’empresa Iberdrola i la Generalitat Valenciana justifiquen per la millora del subministrament elèctric a la comarca de la Safor, el Fòrum Unitari Contra l’Alta Tensió (FUCAT), integrat per PKAT, NAT-Barxeta, NAT-Manuel i l’Énova, Les Delícies-Rafelguaraf, la Coordinadora Contra l’Alta Tensió de la Valldigna i la Plataforma Pels Pobles de la Safor,

MANIFESTEM QUE:
1. La línia d’alta tensió provoca la pèrdua del valor de les terres afectades i la limitació dels usos a les zones properes a la línia. A més dels drets de pas a perpetuïtat, la degradació del valor del paisatge i de l’horta tradicional.
2. La contaminació electromagnètica que aquest tipus de línia genera pot afectar la salut (estudis autoritzats relacionen aquestes línies amb leucèmia infantil i altres malalties). L’OMS i les autoritats sanitàries diuen que davant el risc s’ha d’aplicar el “principi de precaució”.
3. Aquesta línia té uns efectes ecològics altament negatius com el perill mortal per a l’avifauna, la destrucció i l’alteració de corredors biològics i el risc d’incendis.
4. El projecte s'ha presentat de forma seccionada, fet que emmascara l'impacte real que la línia d’alta tensió té sobre el territori i les persones, creant la falsa imatge que els riscos són mínims.
5. Hi ha hagut una total absència de debat social previ i de consens entre la població, i a pesar de l’opinió en contra tant dels municipis com de les persones afectades, el projecte s’ha imposat amb coaccions, mentides i altres pràctiques similars per part d’Iberdrola.
6. Aquest projecte respon més a l’estratègia comercial de les grans empreses elèctriques que a les necessitats reals de la societat. Transportarà, de moment, electricitat generada a la central nuclear de Cofrents on deixarà residus radiactius que no es podran mai ni destruir ni reciclar. I en un futur, formarà part del corredor de molt alta tensió que connectarà França amb Marroc. Implica, per tant, un menyspreu a l'esforç per aconseguir un nou model energètic, basat en l'ús de fonts netes i renovables, en la generació descentralitzada, en l'eficiència energètica i en l'estalvi, en el marc d'una gestió sostenible dels recursos i del territori.
7. Aquesta línia d’alta tensió no va destinada a millorar les condicions de vida de la població, sinó que està destinada a continuar amb l’ESPECULACIÓ URBANÍSTICA en les zones costaneres que ja estan saturades i que ja no son sostenibles ambientalment.

Per tot això, EXIGIM que l’empresa Iberdrola paralitze la execució d’aquest projecte i que la Generalitat Valenciana impedisca la seua execució. EXIGIM també la no aprovació, la suspensió o la paralització dels projectes urbanístics que no responen a veritables necessitats de la població del País Valencià, sinó als interesos merament especulatius d’uns pocs que volen enriquir-se destruïnt el nostre territori i el nostre patrimoni tant natural com cultural.
La Serreta (Manuel), 8 de setembre de 2006