26 de juliol 2006

Campanya de recollida de signatures

Avui hem començat una campanya de recollida de signatures contra l'alta tensió, que conclourà en un acte reivindicatiu que realitzarem durant les festes del poble. Reproduïm ací el manifest que acompanya les signatures i vos convidem a que expresseu el vostre rebuig a aquest projecte, signant els fulls que passarem.

No a l’Alta Tensió
CONTRA L’ESPECULACIÓ URBANÍSTICA
PER UN NOU MODEL ENERGÈTIC

Davant la implantació del projecte de la línia d'alta tensió Castelló de la Ribera-Gandia que l’empresa Iberdrola i la Generalitat Valenciana justifiquen per la millora del subministrament elèctric a la comarca de la Safor, la Plataforma Contra la Línia d’Alta Tensió NAT-Manuel i l’Énova formada per veïnes i veïns d’aquestes poblacions i les persones sotasignants,

MANIFESTEM QUE:

1. La línia d’alta tensió provoca la pèrdua del valor de les terres afectades i la limitació dels usos a les zones properes a la línia. A més dels drets de pas a perpetuïtat, la degradació del valor del paisatge i de l’horta tradicional.

2. La contaminació electromagnètica que aquest tipus de línia genera pot afectar la salut (estudis autoritzats relacionen aquestes línies amb leucèmia infantil i altres malalties). L’OMS i les autoritats sanitàries diuen que davant el risc s’ha d’aplicar el “principi de precaució”.

3. Aquesta línia té uns efectes ecològics altament negatius com el perill mortal per a l’avifauna, la destrucció i l’alteració de corredors biològics i el risc d’incendis.

4. El projecte s'ha presentat de forma seccionada, fet que emmascara l'impacte real que la línia d’alta tensió té sobre el territori i les persones, creant la falsa imatge que els riscos són mínims.

5. Hi ha hagut una absència de debat social previ i de consens entre la població, i a pesar de l’opinió en contra tant dels municipis com de les persones afectades, el projecte s’ha imposat amb coaccions, mentides i altres pràctiques similars per part d’Iberdrola.

6. Aquest projecte respon més a l’estratègia comercial de les grans empreses elèctriques que a les necessitats reals de la societat. Transportarà, de moment, electricitat generada a la central nuclear de Cofrents on deixarà residus radiactius que no es podran mai ni destruir ni reciclar. I en un futur, formarà part del corredor de molt alta tensió que connectarà França amb Marroc. Implica, per tant, un menyspreu a l'esforç per aconseguir un nou model energètic, basat en l'ús de fonts netes i renovables, en la generació descentralitzada, en l'eficiència energètica i en l'estalvi, en el marc d'una gestió sostenible dels recursos i del territori.

7. Aquesta línia d’alta tensió no va destinada a millorar les condicions de vida de la població, sinó que està destinada a continuar amb l’ESPECULACIÓ URBANÍSTICA en les zones costaneres que ja estan saturades i que ja no son sostenibles ambientalment.

Per tot això, EXIGIM que l’empresa Iberdrola paralitze la execució d’aquest projecte i que la Generalitat Valenciana impedisca la seua execució. EXIGIM també la no aprovació, la suspensió o la paralització dels projectes urbanístics que no responen a veritables necessitats de la població del País Valencià, sinó als interesos merament especulatius d’uns pocs que volen enriquir-se destruïnt el nostre territori i el nostre patrimoni tant natural com cultural.