26 de juliol 2006

Campanya de recollida de signatures

Avui hem començat una campanya de recollida de signatures contra l'alta tensió, que conclourà en un acte reivindicatiu que realitzarem durant les festes del poble. Reproduïm ací el manifest que acompanya les signatures i vos convidem a que expresseu el vostre rebuig a aquest projecte, signant els fulls que passarem.

No a l’Alta Tensió
CONTRA L’ESPECULACIÓ URBANÍSTICA
PER UN NOU MODEL ENERGÈTIC

Davant la implantació del projecte de la línia d'alta tensió Castelló de la Ribera-Gandia que l’empresa Iberdrola i la Generalitat Valenciana justifiquen per la millora del subministrament elèctric a la comarca de la Safor, la Plataforma Contra la Línia d’Alta Tensió NAT-Manuel i l’Énova formada per veïnes i veïns d’aquestes poblacions i les persones sotasignants,

MANIFESTEM QUE:

1. La línia d’alta tensió provoca la pèrdua del valor de les terres afectades i la limitació dels usos a les zones properes a la línia. A més dels drets de pas a perpetuïtat, la degradació del valor del paisatge i de l’horta tradicional.

2. La contaminació electromagnètica que aquest tipus de línia genera pot afectar la salut (estudis autoritzats relacionen aquestes línies amb leucèmia infantil i altres malalties). L’OMS i les autoritats sanitàries diuen que davant el risc s’ha d’aplicar el “principi de precaució”.

3. Aquesta línia té uns efectes ecològics altament negatius com el perill mortal per a l’avifauna, la destrucció i l’alteració de corredors biològics i el risc d’incendis.

4. El projecte s'ha presentat de forma seccionada, fet que emmascara l'impacte real que la línia d’alta tensió té sobre el territori i les persones, creant la falsa imatge que els riscos són mínims.

5. Hi ha hagut una absència de debat social previ i de consens entre la població, i a pesar de l’opinió en contra tant dels municipis com de les persones afectades, el projecte s’ha imposat amb coaccions, mentides i altres pràctiques similars per part d’Iberdrola.

6. Aquest projecte respon més a l’estratègia comercial de les grans empreses elèctriques que a les necessitats reals de la societat. Transportarà, de moment, electricitat generada a la central nuclear de Cofrents on deixarà residus radiactius que no es podran mai ni destruir ni reciclar. I en un futur, formarà part del corredor de molt alta tensió que connectarà França amb Marroc. Implica, per tant, un menyspreu a l'esforç per aconseguir un nou model energètic, basat en l'ús de fonts netes i renovables, en la generació descentralitzada, en l'eficiència energètica i en l'estalvi, en el marc d'una gestió sostenible dels recursos i del territori.

7. Aquesta línia d’alta tensió no va destinada a millorar les condicions de vida de la població, sinó que està destinada a continuar amb l’ESPECULACIÓ URBANÍSTICA en les zones costaneres que ja estan saturades i que ja no son sostenibles ambientalment.

Per tot això, EXIGIM que l’empresa Iberdrola paralitze la execució d’aquest projecte i que la Generalitat Valenciana impedisca la seua execució. EXIGIM també la no aprovació, la suspensió o la paralització dels projectes urbanístics que no responen a veritables necessitats de la població del País Valencià, sinó als interesos merament especulatius d’uns pocs que volen enriquir-se destruïnt el nostre territori i el nostre patrimoni tant natural com cultural.

"Identitat aliena" d'Oscar Briz

Si aquest fora un país normal, de segur que aquest disc d'Oscar Briz seria molt més conegut. El vàrem escoltar divendres passat a la platja de Tavernes amb els amics de la Valldigna al 2on pop al carrer i ens va encantar, la que més Sortir gegants, una cançó preciosa i intimista que vos recomanem. Podeu escoltar algunes cançons dels disc punxant ací . I com que aquesta cançó no es pot escoltar ahí, quina llàstima, vos passem la lletra.

No soc qui
Per a mostrar
Quina senda has d'agafar
Respire el mateix aire i sé
Que només soc un ésser mortal
També tinc por a fracassar
I amb les paraules no saber expressar bé
Qué sent
Però si et puc ajudar
Voldria oferir-te una mà
O una abraçada de tot cor
Com a refugi ancestral
Del fred i la fragilitat
Del fet existencial acumulat
Sí, vull ser l'amic i la pau
Donar-te el calor que ara et cal
Sentir en silenci i no dubtar
A compartir el que et fa mal si et plau
Després dels dies simulats
De poses i de vanitats
Més enllà de la persona
Que ens hem hagut d'inventar
Ni màscares ni disfresses valen
Per a enfrontar la humil humanitat
Sí, vull ser l'amic i la pau
Donar-te el calor que ara et cal
Sentir en silenci i no dubtar
A compartir el que et fa mal si et plau
I alleugerir la càrrega brutal
Alliberar dimonis engaviats
Emprar-li al temps un moment congelat
Posar llum on hi havia obscuritat
Tallar cadenes i sortir
Sortir gegants

18 de juliol 2006

Endavant simaters!

Ahir per la vesprada, totes les plataformes contra de la Línia d'Alta Tensió de Castelló de la Ribera-Gandia, vam assistir a un acte de recolzament als propietaris de Simat que en aquests moments han estat citats per Iberdrola per a signar les actes de cessió de terrenys. Els propietaris, organitzats dins l'APALAT (Associació de Propietaris Afectats per l'Alta Tensió), van tornar a mostrar ahir el seu rebuig al pas de la línia d'alta tensió pels seus terrenys i es van reafirmar en la seua postura de negar-se a signar cap tipus de cessió. Els membres de les diferents plataformes vam manifestar en roda de premsa el nostre reconeixement i admiració a la fermesa de la població valldinenca en la llarga lluita contra aquesta línia i vam animar els propietaris a mantindre's en eixa postura, ja que qualsevol retard en la construcció i qualsevol entrebanc que tinga Iberdrola és un èxit per a totes i tots nosaltres.
Convocants: Coordinadora Contra l'Alta Tensió de la Valldigna, PKAT, Les Delícies-Rafelguaraf, NAT-Barxeta, Manuel i l'Énova, Associació pels Pobles de la Safor, Compromís pel Territori
Amb el suport de la Comissió Subestació de Patraix Fora

08 de juliol 2006

Totes i tots contra l'Alta Tensió


Ahir, es va celebrar la xerrada informativa sobre la línia de molt alta tensió on es va presentar la nostra plataforma al poble de Manuel. Vora un centenar de persones va escoltar atentament les intervencions dels membres de les plataformes de Manuel, Barxeta, Rafelguaraf, el PKAT i la Coordinadora de la Valldigna i també a l'alcalde de Manuel Pepe Cambra. Aquest va fer una panoràmica de les actuacions jurídiques de la corporació municipal des del començament d'aquest projecte fa ja més de 10 anys i va explicar les il·legalitats comeses repetidament per la companyia Iberdrola. Pau Martínez, per la seua banda, va presentar la NAT-Manuel i va convidar a tothom a participar activament en les futures mobilitzacions previstes.
Els companys de les plataformes de Rafelguaraf, Barxeta i la Valldigna, alguns d'ells amb una llarga experiència en aquesta lluita contra Iberdrola, ens varen explicar els motius que els porten a oposar-se a aquest projecte, primerament la degradació del territori amb la pèrdua de valor econòmic i paisatgístic, també els riscos per a la salut de les persones que implica eixa instal·lació elèctrica, però sobre tot, el total desacord amb el model econòmic i urbanístic vigent que afavoreix l'especulació i l'enriquiment d'uns pocs a costa del que siga. La nova línia és necessària per a portar endavant els grans projectes urbanitzadors de la costa valenciana i respon a un model econòmic i energètic insostenible.

01 de juliol 2006

Xerrada informativa sobre la Línia de Molt Alta Tensió



Divendres 7 de juliol de 2006, a les 20 h., a la Llar dels Jubilats de Manuel

Participaran: membres de les plataformes de Manuel, Barxeta, Rafelguaraf i la Valldigna, Pepe Cambra (alcalde de Manuel), Paco Tortosa (geògraf), Adolfo Campos (farmacèutic)

Convidem a tot el poble de Manuel i també als altres pobles afectats a una taula redona on presentarem la nova plataforma (NAT-Manuel), informarem del perill que suposa tindre tan a prop una instal·lació elèctrica de Molt Alta Tensió (440.000 volts) tant per a la salut de les persones com per al medi ambient i explicarem tots els motius que ens porten a oposar-nos a aquest projecte d’Iberdrola.

NO A L’ALTA TENSIÓ

Organitza: Plataforma Contra l’Alta Tensió de Manuel
Col·laboren: Associació Mitja Galta, Ajuntament de Manuel