25 de setembre 2006

Compromís pel Territori (Butlletí 86, 25/09/2006)


Amics i amigues de col·lectius, plataformes i entitats en defensa del territori del País Valencià:
aquest és el comunicat/crida que "Compromís pel Territori", en línia amb els acords assemblearis al llarg dels darrers mesos, fa públic, instant als partits polítics a arribar a acords coherents amb el que exigeix la ciutadania.


1 - “Compromís pel Territori” a nivell de País, i moltes plataformes i col·lectius a nivell comarcal i local, estan exigint un canvi radical en l’actual política urbanística i d’infrastructures, que ature la destrucció del territori i l’erosió democràtica que estem patint. Punt d’aturada que servesca com a temps per a pensar el País que volem. Temps per a elaborar, prèvia declaració d’una MORATÒRIA URBANÍSTICA, una nova legislació i un nou model territorial i econòmic, així com per a garantir la participació ciutadana en aquest i en futurs processos.

2 - Diversos partits polítics valencians s’han declarat formalment contraris a la política territorial i urbanística de l’actual Govern de la Generalitat, i és per això que aquestos partits (PSPV, EUPV, Bloc, ERPV, Els Verds, Els Verds-Esquerra Ecologista) es comprometeren amb el Manifest de “Compromís pel Territori” en reunió celebrada amb ells el 5 d’abril passat per acord assembleari, i recolzaren amb la seua presència la massiva manifestació que, organitzada per “Compromís pel Territori”, i convocada per més de cent plataformes i entitats de tot el País Valencià, aplegà desenes de milers de ciutadans el passat 3 de juny, en protesta d’eixa política del Govern valencià.

3 - Els partits polítics tenen les seues pròpies dinàmiques, en les quals entren acords, processos electorals, mocions de censura...és a dir, qüestions totes elles que darrerament estan eixint als mitjans de comunicació, protagonitzades pels partits que precisament han recolzat les propostes de “Compromís pel Territori”, i de plataformes, col·lectius i entitats ciutadanes de municipis i comarques de tot el País Valencià, adreçades a aturar la dinàmica actual especulativo-urbanística.

4 - En conseqüència:

a) cal que els partits polítics assumesquen aquesta exigència de la ciutadania com a guia fonamental en totes eixes dinàmiques pròpies, més encara quan l’urbanisme ha esdevingut el punt clau de la política al País Valencià, amb la MORATÒRIA URBANÍSTICA com a una expressió bàsica del necessari canvi polític.

b) cal que eixes dinàmiques dels partits confluesquen en el compromís d’assumir la MORATÒRIA (i les altres condicions a ella adherides : nova legislació, nou model territorial i econòmic, participació ciudadana) d’una manera consensuada entre ells i amb la ciutadania que la reclama, i que eixa assumpció es faça de tal manera que garantesca la presència d’aquestes exigències ciutadanes en els òrgans de poder decisoris. És a dir, a nivell municipal en primer lloc (no aprovant projectes que no compten amb acord social o que tinguen un negatiu impacte ambiental i cultural). Però especialment a la Generalitat Valenciana, avui en dia lliurada a la dinàmica especulativa sobre el territori. Entenem, per les informacions aparegudes als mitjans de comunicació, que no hauria de ser impossible una unificació de criteris sobre els continguts de la MORATÒRIA entre els partits que s’han declarat oposats a l’actual política territorial i que han recolzat formalment les propostes de “Compromís pel Territori”.

c) en aquestos moments, els esmentats partits haurien d’encaminar els seus esforços a reforçar l’enteniment i concretar-lo en acords que porten aquestes exigències ciutadanes als òrgans de poder, i més concretament a la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, els partits, en tant que estan formats per ciutadans, han d’estar en disposició d’assumir l’exigència ciutadana i avantposar-la al legítim desig de garantir la seua presència en els òrgans decisoris. Volem recordar als partits polítics que els moviments ciutadans ja fa temps que, deixant de banda disputes internes improductives, s’esforcen en portar dinàmiques de confluència en molt diversos camps (no sols en el territorial, sinò també en altres, com ara cultural, lingüístic, igualdat de drets, etc). En els moments actuals, és per tant vital un esforç real, il·lusionant i encoratjador per als ciutadans, per part dels partits, encaminat a treballar per salvar unes distàncies que, si continuen, inevitablement afavoriran la continuïtat dels actuals detentadors del poder a la Generalitat. Una continuïtat a la qual no ens podem resignar, ja que seria destructiva, potser definitivament, per al nostre País, el territori i la democràcia.

5 - “Compromís pel Territori”, seguint els acords assemblearis, continuarà treballant per aconseguir que els partits polítics assumesquen les propostes ciutadanes, al temps que continua convocant a la mobilització ciutadana en defensa del territori i dels seus recursos, com a garantia dels necessaris canvis socials i polítics per la racionalitat i contra l’especulació.

València, 22 setembre 20